کامپیوتر به عنوان یکی از اصلی ترین نیاز های جوامع توسعه یافته امروزی است و با پیشرفت علم و تکنولوژی هر روز نیاز بر این ابزار بیشتر احساس می شود. در خانه، اداره و شرکت ، محل کار و حتی کسب و کار های فنی هم امروزه بدون وجود کامپیوتر با مشکل مواجه هستند.
این موضوع باعث شده تا افراد بیشتری در این حوزه ورود پیدا کرده، به کسب دانش بپردازند و نهایتا با نگاه به رقابتی بهتر و دستیابی به سود و اعتبار بیشتر در تلاش برای ثبت یک شرکت کامپیوتری باشند.
شرکت های کامپیوتری خدمات مرتبط با کامپیوتر و رایانه را به متقاضیان چه از نظر سخت افزاری و چه از نظر نرم افزاری ارائه می کنند. قبلا هر فرد حقیقی و یا حقوقی برای اینکه بتواند شرکتی در زمینه کامپیوتر به ثبت برساند الزاما مجبور بود از دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک مجوز فعالیت دریافت کند. ولی امروزه به منظور ساده تر کردن فرآیند ثبت شرکت کامپیوتری و کمک به پیشرفت این حوزه این الزام مطابق با دستورالعمل این شورا در سال 76 منتفی شده و تنها شرکت های کامپیوتری به ثبت رسیده و فعال به منظور دریافت رتبه و ارزش گذاری بیشتر و یا دریافت خط مشی ها و دستورالعمل های مرتبط با دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک در ارتباط هستند و نه برای دریافت مجوز ثبت شرکت کامپیوتری.
به منظور ثبت شرکت کامپیوتری اتحادیه صنفی رایانه ای کشور باید درخواست ثبت شرکت را با ارائه برخی از مدارک مورد نیاز صادر نماید. اتحادیه صنفی در مدت زمانی مشخص مدارک متقاضی را دریافت و در صورت عدم مغایرت با تایید درخواست اجازه ثبت شرکت را به متقاضی در زمینه کامپیوتر خواهد داد. این مجوز برای مرتبه اول دارای یک سال اعتبار می باشد. سپس برای تمدید این مجوز باید شرکت های کامپیوتری ثبت شده هر سال اطلاعات حقوقی خود اعم از تغییرات شرکت ، روزنامه رسمی و اظهارنامه مالیاتی و... را به این اتحادیه صنفی ارائه نمایند تا مجوز آنها تمدید شود. در غیر اینصورت مجوز فعالیت شرکت لغو خواهد شد.
البته ثبت شرکت بدون دریافت مجوز از اتحادیه صنفی رایانه نیز ممکن است با این توضیح که باید پس از ثبت شرکت نهایتا تا شش ماه بعد برای دریافت مجوز اقدام شود. شرکت های کامپیوتری که در اساسنامه خود موضوعاتی همچون نطارت ، طراحی، پشتیبانی، پیاده سازی، تولید و آموزش را دیده اند باید الزاما این مجوز را از اتحادیه صنفی خود دریافت نموده باشند. این مجوز باید از اتحادیه صنفی خود استان مربوط به متقاضی دریافت شود. این شرکت ها برای ثبت شعبه و نمایندگی در سایر استان ها نیازی عملا به دریافت مجوز از اتحادیه صنفی این استان ها ندارند و تنها باید با ارسال یک اطلاعیه این موضوع به استحضار واحد صنفی آن استان برسد.
شرکت های کامپیوتری اغلب بصورت شرکت با مسئولیت محدود و یا شرکت سهامی خاص به ثبت می رسند.
شرکت کامپیوتری سهامی خاص
ثبت شرکت کامپیوتری سهامی خاص با مشارکت حداقل سه نفر به عنوان سرمایه گذار انجام می شود. این نفرات باید هر کدام مقداری از سرمایه اولیه شرکت را فراهم نمایند. این سرمایه نباید از یک میلیون ریال کمتر باشد و باید حداقل 35 درصد از آن هم در حساب بانکی شرکت واریز شود. هر فرد در شرکت کامپیوتری سهامی خاص تنها به اندازه سهامی که از سرمایه خود به او اختصاص داده شده است مسئولیت می پذیرد . مدیر عامل منتخب در این شرکت باید مدرک مهندسی کامپیوتر داشته باشد و یا شرایط احراز لازم را برای تصدی عنوان مدیریت شرکت داشته باشد.
موضوع مهم در شرکت کامپیوتری سهامی خاص تامین سرمایه توسط خود شرکا و انتخاب مدیران از بین خود شرکا می باشد. در صورتیکه موسسین شرکت تمایل داشته باشند در عنوانی که برای شرکت انتخاب می کنند نام مهندسی را هم اضافه نمایند داشتن مدرک مهندسی در رشته کامپیوتر برای حداقل یک نفر از آنها الزامی می شود. برای عنوان مهندسین حداقل دو نفر و برای گروه مهندسین نیز باید همه شرکا مدرک مهندسی کامپیوتر داشته باشند.
شرکت کامپیوتری با مسئولیت محدود
شرکت های کامپیوتری با مسئولیت محدود شرایط ساده تری از نظر قوانین و مقررات در شرکت نسبت به شرکت های سهامی خاص دارند. این شرکت ها با مشارکت دو نفر به ثبت می رسند. سرمایه مورد نظر برای ثبت شرکت بصورت تعهدی است و این تعهد بر گردن مدیر عامل و به میزان حداقل یک میلیون ریال است. مدیریت در این شرکت ها محدودیت ندارد و بر خلاف شرکت های کامپیوتری سهامی خاص مدیر می تواند از بیرون شرکت هم تعیین شود بدون اینکه این مدیر سهمی در شرکت داشته باشد.
شرکت های کامپیوتری با مسئولیت محدود هم در صورت نیاز به استفاده از واژه های مهندسی، مهندسین و گروه مهندسین باید همانند شرکت کامپیوتری سهامی خاص تعداد نفرات دارای مدرک مهندسی در آن رعایت شده باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت کامپیوتری
- اساسنامه و یا شرکتنامه شرکت
- اظهار نامه شرکت
- مدارک شناسایی مدیران شرکت
- کپی برابر اصل مدرک تحصیلی مدیر عامل شرکت
- روزنامه رسمی و روزنامه آخرین تغییرات شرکت
- برگه احراز صلاحیت مدیر عامل شرکت
- رتبه بندی شورای عالی انفورماتیک
- کپی لیست بیمه در صورتیکه شرکت سابقه فعالیت داشته باشد.
شرایط احراز مدیریت شرکت های کامپیوتری
- داشتن حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشته های انفورماتیک و یا کامپیوتر
- سابقه کار حداقل 8 ساله در زمینه کامپیوتری و فناوری و اطلاعات در صورت دیپلمه بودن
- سابقه حداقل 4 ساله در حوزه انفورماتیک و رایانه ای در صورت داشتن مدرک تحصیلی فوق دیپلم مرتبط
- داشتن حداقل 6 سال سابقه فعالیت در حوزه رایانه ای و انفورماتیک در صورت داشتن مدرک تحصیلی فوق دیپلم غیر مرتبط
- داشتن مدرک کارشناسی در هر یک از رشته های فنی و مهندسی
شرکت های کامپیوتری پس از اینکه به ثبت رسیدند برای دریافت شرایط بهتر رقابتی و همچنین تمدید راحت تر مجوز فعالیت خودشان باید با مراجعه به شورای عالی انفورماتیک اقدام به دریافت رتبه برای شرکت خود بکنند. رتبه بندی در شورای عالی انفورماتیک منحصر به شرکت هایی است که در زمینه کامپیوتر و انفورماتیک به ثبت رسیده باشند. مانند شرکت های مختلف کامپیوتری، شرکت های خاص انفورماتیک، شرکت های فعال در زمینه های فرهنگی و دیجیتالی، شرکت های فعال در زمینه های طراحی و گرافیک، شرکت های فعال در حوزه های سخت افزاری و نرم افزاری، شرکت های فروش و خدمات کامپیوتر و ...
ثبت شرکت کامپیوتری نیاز به تخصص دارد و بهتر است توسط مشاوران خبره حقوقی انجام شود. برای ثبت شرکت کامپیوتری و تهیه و تنظیم مستندات ، اقدامات مورد نیاز برای دریافت رتبه و همچنین انجام سایر مسائل حقوقی شرکت های کامپیوتری بهتر است روی تخصص کارشناسان و وکلای موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل حساب کنید.