ثبت برند و علامت تجاری

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 5.00 (تعداد رای 2)

ثبت برند و علامت تجاری

شرکت ها یا بنگاه های اقتصادی به منظور تمایز کالاها و محصولات خود از سایر شرکت ها اقدام به اختصاص نشان یا علامتی تحت عنوان علامت تجاری ، به نام شرکت خود می کنند. این علائم می توانند به شکل اختصاصی و یا به شکل جمعی مورد استفاده قرار بگیرند . علامت تجاری اختصاصی محصولات یک شرکت خاص را معرفی و از سایر شرکت ها متمایز می کند و علامت تجاری جمعی علامتی است که در اظهارنامه ثبت معرفی می شوند و می توانند مبدا محصول و یا هرگونه خصوصیات دیگر محصول مانند کیفیت کالا با خدماتی را که از این علامت استفاده می کنند را  تحت نظارت مالک علامت ثبت شده نشان دهند .
در واقع ثبت علائم تجاری به شرکت ها کمک می کند تا محصولات خود را از سایر شرکت ها تمایز بخشیده و از آن  برای بازاریابی و ایجاد وجهه و شهرت استفاده کنند و چون این علامت معرف شرکت و محصول آنهاست در راستای بهتر شدن هر چه بیشتر کیفیت و خدمات ثانویه محصولاتشان تلاش کنند . ضمن اینکه می تواند باعث درآمد های ثانویه نیز برای شرکت بشود مانند اجازه استفاده از علامت تجاری ، اعطاء نمایندگی های رسمی ( که جزء ضروریات توافقنامه ها اعطا ء نمایندگی نیز می باشد ) ، فروش علامت تجاری و یا حتی دریافت تسهیلات بانکی و …
با ثبت علامت تجاری ، شرکت ها در خصوص محصولات و خدمات خود حق انحصار پیدا می کنند و طبق قانون هیچ شرکت ثانویه ای نمی تواند تا تاریخ اعتبار این علامت تجاری از آن بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم استفاده نمایند. ضمن اینکه تاریخ اعتبار هر علامت تجاری از تاریخ تسلیم اظهارنامه به مدت 10 سال می باشد که با پایان اعتبار و پرداخت هزینه قابل تمدید می باشد.

برند یا علامت تجاری

تعریف برند یا علامت تجاری

با توجه به اینکه گستردگی محصولات و تنوع خدمات در همه کشور ها بسیار زیاد بوده و تمایز بین این محصولات ، کالا ها و خدمات و شناساندن ان توسط تولید کننده و یا ارائه دهنده خدمت به مشتری بسیار حائز اهمیت می باشد و از سویی دیگر مشتریان و مصرف کنندگان نهایی حق دارند تا با شناسایی محصولات یک شرکت و شناخت کیفیت خدمات و محصولات ان نسبت به انتخاب و یا عدم انتخاب آن اهتمام نمایند مبحث شناسنامه دار کردن محصولات و خدمات از دوره های دور مطرح و به شدت رایج شده است.

اما برند یا همان طرح تجاری مجموعه ای از تصویرها ، عقاید ، ویژگی ها و افکار یک تولید کننده و یا خدمات رساننده است. این تصویر در تلاش است تا افکار و اساس شرکت ، عقاید و ویژگی های محصول را به مشتریان القا کرده و از هویت و فرهنگ آن شرکت و یا فرد دفاع نموده و آن را به شهرت برساند .

علامت تجاری همانگونه که از اسمش پیداست نوعی علامت است که به گونه 3های مختلف طراحی و کالاها خدمات ، محصولات و حتی گاهاً افراد با آنها شناخته می شوند . به عنوان مثال می توان علامت تجاری را با شناسنامه هر فرد در ایران و یا کارت شناسایی افراد در دیگر کشور ها بهتر توضیح داد . این شناسنامه و یا کارت شناسایی مدرک شناسایی و تفکیک افراد در کل کشور می باشد. البته در کارت های شناسایی ممکن است دو یا چند نفر هم نام و یا با نام های مشابه پیدا کرد که اداره ثبت احوال با ذکر نام پدر ، محل سکونت و یا مواردی دیگر این افراد را تعیین هویت می کنند. اما در ثبت علامت تجاریاینگونه نمی باشد. استفاده از علامت تجاری به شکلی است که حتی نباید ثبت مشابهی برای این برند یا علامت تجاری در هیچ کجای دیگر دنیا وجود داشته باشد.

از این گفته می توان استنباط کرد که علامت تجاری در واقع شناسنامه محصول و خدمات و کالاهای شما در کل دنیاست با این تفاوت که اولا سطح آن جهانی است وثانیاً نباید هیچ برند مشابهی حتی برای آن وجود داشته باشد چه برسد به این که این برند کاملاً مشابه باشد. سازمان ها و نهاد های ثبت برند و علامت تجاری نیز در تمام دنیا باید این موضوع را در نظر گرفته و حتی در هر کشور مواردی اختصاصی برای آن کشور وجود دارد که باید آنها نیز رعایت تا بتوانند برند طراحی شده را ثبت نمایند .

 این علامت نه تنها باعث تمیز محصولات و خدمات شما نسبت به سایر رقبا می شود که می تواند برای موضوع بازاریابی و تبلیغات نیز به شما بسیار کمک کند. برند یا علامت تجاری هویت محصولات و خدمات شما است. باید به تمامی موارد دقت کنید . هم موضوع طرح را بسنجید و هم موضوع قوانین و مقررات ، هم موضوع عرف و هم شرعیات را در نظر داشته باشید  و هزاران نکته دیگر که عدم رعایت هر کدام باعث دردسر و محکومیتی برای شما نشود .

بهتر است برای ثبت برند و علامت تجاری خود اولاً از متخصصان و کارآزموده های صنعت طراحی استفاده نمایید که بتوانند طرحی را برای شما پیاده و برندی را طراحی نمایند که ضمن داشتن خواسته های شما و زیبایی خاص خود بتواند پیچیدگی هایی سنجیده داشته باشد که هویت محصولات و خدمات شما را برای مشتریان و عموم مردم تعریف نمایند ، ماندگار باشد ، قابل سوء استفاده و کپی شدن به راحتی نباشد و حتی بتواند محصولات و خدمات شما را در سطح بین المللی نیز مطرح نماید و ابهام و سردرگمی برای مخاطب خود ایجاد نکند .

برای موضوع ثبت برند و اینکه چه معیارها و پارامترهایی را باید در نظر داشته باشید و از طراح خود بخواهید در همین مقاله به خوبی توضیح خواهیم داد .

دوما برای ثبت برند و علامت تجاری حتماً از کارشناسان و خبره های حوزه ثبتی استفاده نمایید. این موضوع به شدت توصیه می شود. نه تنها شما که بسیاری از طراحان نیز اطلاع کافی برای ثبت برند و علامت تجاری ندارند . آنها به دنبال پیاده سازی ایده ها و طرح های مورد نظر شما و خودشان و در نهایت دریافت مبلغ دستمزدشان هستند و تعهدی در قبال کار شما ندارند و در صورتیکه برای شما مشکل حقوقی و یا قانونی به وجود بیاید گریبان آنها را نخواهند گرفت. اما کارشناسان و متخصصین امر ثبت برند و علامت تجاری به خوبی قوانین و مقررات را می دانند و نسبت به تمامی محدودیت ها و باید ها و نباید  ها آگاهی دارند و ضمن اینکه می توانند به شما را اطمینان دهند که هیچ مشکل قانونی و حقوقی در خصوص برند شما وجود ندارد و در صورتیکه مواردی در طرح شما باشد قبل از ثبت آنها را از شما بخواهند تا اصلاح نمایید.

اما این علامت تجاری چگونه به وجود می آید و مالکیت آن به چه نحوی می باشد؟ آیا هرنوع علامت و یا نشانی قابل ثبت می باشد یا خیر و اینکه عملا برای تصاحب یک علامت تجاری باید چه اقداماتی را انجام داد سئوالی است که ذهن بسیاری از صاحبین مشاغل اقتصادی را به خود مشغول کرده است.

ما در این مقاله ضمن شناخت بهتر برند ویا همان طرح تجاری تلاش می کنیم مراحل تولید تا ثبت یک علامت تجاری را به تفصیل برای شما بیان کرده تا در صورتیکه قصد انتخاب و ثبت یک علامت تجاری را دارید بتوانید با کمک یک مشاور خبره به راحتی صاحب یک برند شوید.

برند یا علامت تجاری چیست؟

علامت تجاری که به برند یک محصول و خدمت نیز معروف است در واقع آرم تعیین شده و مشخصی است که تولیدات ، کالاها و خدمات مخصوص یک شخص حقیقی و یا حقوقی با آن شناخته می شوند و همین امر باعث تمایز کالاها و خدمات این شخص از سایر اشخاص و بخصوص هم صنفی های او می شود . این علامت نشات گرفته از زمان های دور یعنی زمان باستان می باشد. در زمان باستان صنعت گران پس از ساخت کالاهای خود امضاء یا علامتی را بر روی آن اثر هنری و کاربردی خود ثبت می کردند تا دیگران با دیدن این علامت سازنده آن را بشناسند . این علامت ها در طول تاریخ تغییرات زیادی را تجربه کرده تا به شکل امروزی خود درآمده است .امروزه به منظور حفاظت از این علائم آنها را در یک سیستم کشوری و جهانی ثبت می نمایند. این علائم به مصرف کننده کمک می کند که با توجه به این علامت در تشخیص کالاها و خدماتی که مد نظر دارد گمراه نشده و بتوانند با شناخت علامت در واقع تولید کنند یا ارائه دهنده خدمت را شناسایی و از خدمات و تولیدات آن بهره ببرند .

همانگونه که قبلا اشاره شد علامت تجاری هویت و شناسنامه محصولات و خدمات شما نه در ایران که در کل جهان می باشد. یک برند خوب برندی است که ضمن معرفی خدمات و محصولات شما شهرت و بازار خوبی را هم برای شما فراهم نماید . چه بسیار افرادی که ابتدا برای انتخاب تامین کننده خود به برند و نشانه تجاری آنها توجه کرده و وجهه آنها را تشخیص می دهند.

به راحتی می توان این موضوع را در دنیای امروز و با تکنولوژی های امروزی مثالی ساده زد. همانگونه که شما برای معرفی خود در دنیای مجازی و یا شناساندن خود به دوستانتان در شبکه های مجازی تلاش می کنید عکسی را برای پروفایل خود انتخاب نمایید که هم شما را به خوبی برای انها معرفی نمایند و هم شخصیت خود را در آن تعریف نمایید . توسط همین عکس بسیاری از افراد دیگر به سمت شما ترغیب و یا از سمت شما گریزان می شوند . پس عکس دنیای مجازی هر فرد علامتی است برای معرفی فرد و برند و علامت تجاری نیز نشانی است برای معرفی محصولات و خدمات فرد.

با توجه به اینکه علامت تجاری و برند ابزاری است برای تفکیک و تمیز محصولات و خدمات شما از سایر رقبا و شرکت ها و همین علامت تجاری محصولات شما را در دنیای فعالیتتان معرفی می نماید باید علامتی را انتخاب نمایید که محصولات شما را تعریف و به خوبی بدون استفاده از برند های مشابه تمیز دهند .

انواع برند یا علامت تجاری

مطابق با ماده 30 قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران علامت تجاری به دو صورت جمعی و انفرادی ( انحصاری )  قابل ثبت است .

علامت تجارت انفرادی یا انحصاری

علامت های تجاری انفرادی یا انحصاری هر گونه علامت قابل رویتی هستند که کالا ها و خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از یکدیگر مشخص و تمیز می دهند و کاملاً انحصار به یک شخص حقیقی و یا حقوقی داشته و مورد استفاده حتی به عنوان مبداً  و معرف هیچ کالای دیگری نمی باشد .

علامت تجاری جمعی

علامت تجاری جمعی پس از ثبت در اظهار نامه ثبتی شرکت به عنوان علامت جمعی به عنوان مبداً و تائید کننده خصوصیات فنی و کیفیتی محصولات دو تا چند فرد حقیقی و حقوقی بوده و در واقع مهر تاییدی است در راستای شناخت محصولات و تایید و نظارت آن توسط صاحب علامت جمعی . در ضمن این علامت جمعی محصولات زیر نظر و تایید خود را از سایر محصولات مشابه تمایز می بخشد .

 همچنین در همین رابطه موضوع نام تجاری نیز مطرح می شود که در واقع عنوان مشخص یک فرد حقیقی و یا حقوقی است و این افراد در جامعه و در بین رقبا با این نام شناخته و معرفی می شوند .

تاریخچه برند یا علامت تجاری

اینکه از چه زمانی انسان شروع به علامت گذاری و نشانه دار کردن ساخته های خود کرد دقیقاً نمی توان تخمین زد . اما یافته های مختلف در سرتاسر دنیا نشان می دهد که علامت گذاری روی ظروف سفالی ، فلزات و ساخته های سنگی مانند تندیس ها ، سلاح های ساخته شده برای جنگ ها و مبارزات و … دیده می شود و این نشان می دهد که در همان زمان ها انسان در تلاش بوده تا ساخته های خود را به نام خود و یا کشور خود معرفی نماید .در بسیاری از موارد انسان های چند هزار سال پیش برای تشخیص سازنده یک محصول به علامت روی آن توجه کرده و استناد می کردند .

طبق یافته های باستان شناسی و مطالعات انجام گرفته بر روی این یافته ها و علامت ها و سایر نشانه های دیگر حدود برآرود شده برای پیدایش اولین نشانه گذاری روی محصولات به حدود حداقل 4000 سال پیش بر می گردد . این یافته ها در کشور های مختلف مانند ایران ، یونان باستان ، روم  ، مصر باستان و … دیده شده است که همین مبین این موضوع می باشد که علامت گذاری روی محصولات در تمامی کشور ها رواج داشته و حتی برای شناساندن محصولات قلمرو سرزمین خود ار آنها استفاده می کرده اند .

یعنی علامت تجاری که در زمان های دور استفاده می شده دو منظوره بوده است. اول معرفی کننده سازنده آن محصول بوده که اغلب نام بوجود آورده اثر بر روی آن نوشته می شده و دوم بخصوص برای سلاح های مبارزه و یا از زمان پیدایش تجارت بین کشور ها از علامت ها برای نشان دادن قلمرو خود استفاده می کردند. این علامت ها اکثراً به شکل حیوانات و یا موجودات خیالی بوده ویا مشخصه آن قلمرو بر روی آنها نقش داده میشد.

با شروع قرن 12 میلادی بازرگانی و تبادل کالا بین کشور ها رنگ و بویی تازه گرفته و رونق بیشتری پیدا کرد. از این رو نشانه های تجاری نیز تغییر کرده و به اشکال حرفه ای تری مبدل شدند و حتی پای آنها بر روی اسناد و مدارک بازرگانی نیز باز شد . با دستور ادوارد دوم پادشاه وقت انگلستان در سال 1363 میلادی استفاده از این نشان تجاری برای برخی از صنعتگران بصورت اجباری در آمد  و کم کم سایر صنعتگران نیز با مشاهده نحوه استفاده و کارایی این نشانه ها به این سمت رفته و برای خود از نمادی  به عنوان نشانه تجاری استفاده کردند .

در ایران نیز یافته های باستان شناسی در دوران های مختلف بر وجود علامت تجاری در بین صنعتگران ایرانی در دوره های مختلف صحه می گذارد . اما در حدود سال 1305 خورشیدی ثبت نشان تجاری در ایران آغاز شد. با گذشت زمان و بوجود آمدن انواع صنایع و خدمات و رشد روز افزون صنعت و تکنولوژی و بخصوص تخصصی شدن بسیاری از مشاغل و تداخل آنها لزوم استفاده از علامت تجاری را به شدت محسوس تر کرد تا جایی که در 10 سال اخیر میزان نشانه های ثبت شده در ایران بیشتر از کل تاریخ ثبت علامت تجاری ایران می باشد .

چیزی که در طول تاریخ برای تمامی صنعتگران و کشور ها وجهه خود را کم کم نشان داده و وجود خود را به عنوان یک ضرورت اثبات کرده امروزه به عنوان یکی از حقوق صاحبین برند در آمده است تا جایی که افرادی که برندی را ثبت می نمایند نسبت به آن حقوق مالکیت داشته و استفاده از آن برای سایرین ممنوع است .  ثبت برند و علامت تجاری نه تنها در ایران که در تمامی دنیا قانون شده و حتی لایحه ها و قوانین بین المللی برای این حقوق پیاده سازی شدده و وجهه بین المللی برند و علامت تجاری از پیش بسیار پر رنگ تر  وبا اهمیت تر شده است .

هدف از ثبت آرم تجاری چیست؟

آرم یا همان برند تجاری مولفه یک شخصیت حقوقی و یا حقیقی است برای تمیز دادن محصولا و خدمات خود از محصولات و خدمات شرکت ها و ارگان های دیگر بخصوص شرکت ها و سازمان هایی که محصولات هم ردیف و مشابه با محصولات آنها را تولید می کنند .  ثبت برند یا علامت تجاری حق مسلم پدید آورنده این برند می باشد و نباید هیچ شخص حقیقی و یا حقوقی دیگر به خود این اجازه را بدهد که از اینبرند برای خود و یا در راستای اهداف خود استفاده نماید .

 اما سوابق و مستندات بسیاری وجود دارد که نشان می دهد با بدست آوردن کمی آوازه و شهرت افرادی به منظورهای مختلف اقدام به استفاده و یا سوء استفاده از آن برند می نمایند. برخی در تلاش برای آسیب رساندن به وجهه برند ، برخی به دنبال فروش محصولات نامرغوب و بی کیفیت خود با استفاده از برند خوب ، برخی به دلیل نا آگاهی و …

لذا ثبت برند و علامت تجاری در واقع برگ برنده صاحب برند است که او تنها دارنده حق اختیار و انحصار برند بوده و اجازه استفاده و سوء استفاده از آن را به کسی ندهد. همانگونه که شما اجازه نمی دهید کسی از اطلاعات شخصی شما در کارت ملی و شناسنامه شما برای مقاصد خود استفاده نماید برای محصولات خود نیز نباید این اجازه را به بهای کم بفروشید.

آرم تجاری ضمن حصول اطمینان به صاحب برند برای او به عنوان یک حقوق انحصاری شناخته می شود که با شناخت کالاها و خدمات و یا با اجاره دادن به دیگران در ازاء اجاره بها و یا دریافت مبلغی برای صاحب برند درآمد زا  و شهرت آفرین می باشد .یعنی صاحب برند می تواند پس از کسب کمی شهرت در دنیای تجارت و رقابت تحت قراردادی و با قیمت مورد نظر خود استفاده از برند و علامت تجاری خود را به دیگران نیز واگذار نماید. البته باید در این خصوص وسواس و حساسیت زیادی به خرج داد تا خدایی نکرده این قرارداد ابزار شکست شما و نابودی شهرت خود شما نشود. به این منظور باید از ابزار های کنترلی مناسب استفاده نموده و اعلام نمایید پس از اطمینان از صحت و کیفیت کالا اجازه استفاده از برند شما را روی محصولات خودشان دارند .

  علامت تجاری در هر کشوری توسط نهادی با پرداخت مبلغی ثبت و از آن محافظت می شود .مدت زمان اعتبار و محافظت از این علائم نیز در همه کشور ها متفاوت بوده که این مدت در ایران از زمان تسلیم اظهارنامه 10 سال تعیین شده است . با نگاهی کلی تر علامت تجاری به شخصیت حقیقی و یا حقوقی رسمیت بخشیده و با دادن سود اقتصادی به صاحبین خود در سطح جهانی سرمایه گذاری می کنند و باعث ترویج این ابتکار و فرهنگ می شوند . ثبت علامت تجاری همچنین باعث می شود تا تلاش رقبای غیر منصف و متقلبان ناکام مانده و نتوانند محصولات و خدمات نا مرغوب خود را با استفاده غیر قانونی از برندسایر رقبای خوش نام خود به فروش رسانده و باعث بد نامی آنها شوند . این نظام همچنین باعث آگاهی و سرمایه گذاری بیشتر برای تولید و فروش کالاها و خدمات در سایه اعتماد بیشتر و در منصفانه ترین شرایط می شود و راه تجارت بین المللی را هموار تر خواهد کرد .

چه علائمی را می توان ثبت کرد ؟

برای ثبت برند در صورت منحصر به فرد بودن ان تقریبا محدودیتی با توجه به تعاریف موجود وجود ندارد . یک یا ترکیبی از  چند کلمه ، حرف یا عدد هم می توانند به عنوان علامت تجاری یک شرکت ثبت شوند. همچنین نقاشی ها ، سمبل ها ، نقش های سه بعدی مانند شکل و بسته بندی کالاها ، علائم سمعی مانند اصوات و موسیقی ها ، رایحه ها و یا رنگ های با ویژگی های خاص  و… همه می توانند به عنوانعلامت تجاری ثبت شوند به شرط اینکه با قوانین و مقررات ثبتی آن کشور سنخیت داشته باشند .

این علائم تجاری فقط مختص شناسایی منابع کالا و خدمات نمی باشند و این علائم به چند دسته دیگر نیز تقسیم می شوند . مانند علائم اشتراکی که به برخی اتحادیه ها و اعضاء آن تعلق دارند و به منظور معرفی خود ، جامعه خود و یک سطح کیفی و یا حتی برخی ملزومات وابسته کاربرد دارند که از آن جمله می توان اتحادیه مهندسان ، معماران ، حسابداران و … را نام برد .

یا علائم تصدیق نامه ها با بدست آوردن سطح استاندارد مشخص که برای نشان دادن قبولی به کار می روند ولی محدودیت برای هرگونه عضوی ندارند .این علائم می توانند به هر شخصیت حقیقی و حقوقی که تصدیق کند کالاهای مربوطه دارای آن درجه و رتبه می باشند اعطا شود . از این جمله علائم می توانند به علائم استانداردهای ایزو ( iso) نام برد که یک گواهینامه شناخته شده در سطح جهان محسوب می شود .

مراحل ثبت علامت تجاری چیست؟

پس از تعیین دیدگاه ها و خواسته های خود و انتخاب طراح که می تواند توسط طراح داخلی و یا خارجی شرکت انجام شود باید طرح مورد نظر خود را آماده نمایید. در ادامه ویژگی های یک طرح یا علامت تجاریخوب و قابل قبول را شرح  می دهیم . پس از تعیین علامت تجاری مورد نظر خود باید مدارک و مستندات مورد نیاز برای ثبت را تهیه کرده و ارائه نمایید .

مدارک مورد نیاز برای ثبت علامت تجاری

اشخاص حقوقی

  • یک نسخه کپی از آگهی تاسیس ، هر نوع تغییرات مانند تغییر نام ، آدرس و تغییر مدیر عامل و همچنین روزنامه تاسیس به همراه درج تغییرات
  • یک نسخه کپی از مجوز های شرکت شامل پروانه بهره برداری و جواز تاسیس

تبصره : چنانچه مجوزی به نام شرکت وجود ندارد و شرکت رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل به صورت شخصی داشته باشند برای ثبت قابل قبول می باشد .

  • کپی کارت بازرگانی به نام شرکت یا مدیر عامل شرکت
  • کپی شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل شرکت
  • ارائه یک نمونه از علامت تجاری مورد تقاضاد در ابعاد 10*10
  • مهر شرکت

اشخاص حقیقی

  • کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
  • کپی جواز کسب و یا هرگونه مجوز فعالیت
  • کپی کارت بازرگانی به نام متقاضی
  • یک نمونه از علامت تجاری مورد درخواست در ابعاد 10*10

در خصوص علامت تجاری

هر چند ارائه این اطلاعات ممکن از باعث رنجش برخی از همکاران شود  ولی حقیقت این است که باید شما تمامی مراحل ثبت یک علامت تجاری و باید ها و نباید های آن را بدانید و بشناسید تا در صورتی که در هر مرحله برای ثبت شما مشکلی پیش آمد اعتماد خود را به مشاورین و متخصصین در صورتیکه متخصصان و مشاوران کار شما را پیگیری می کنند از دست ندهید.

علامت تجاری با نام های مختلف شناخته می شود که همگی در اصل یکی هستند و تفاوتی در نوع آنها وجود ندارد . این علائم با نام های علامت تجاری ، برند ، لوگو و نام تجاری شناخته می شوند . اما شکل تجاری متفاوت است. شکل تجاری مانند بطری نوشابه و قوطی آب میوه و … می باشد ولی باز هم شرایط و فرآیند ثبتی آنها یکسان است .

فرایند ثبت علامت تجاری

در کل فرآیند ثبت علامت تجاری به دو صورت امکانپذیر می باشد:

1- توسط خودتان

2- توسط وکیل

ثبت علامت تجاری علی رغم تمامی مراحل تشریح شده پیچیدگی های زیادی دارد. باید شناخت شما نسبت به علامت ها کامل باشد. باید اطلاع داشته باشید که چه نوع علائمی قابل ثبت خواهند بود ، چه نوع علائمی پذیرفته نمی شوند و چقدر زمان بین تمامی این مراحل در صورت پذیرفته نشدن از دست خواهید داد و یا چقدر سرمایه شما سوخته خواهد شد . شکل علامت و حدود اختیارات ما برای انتخاب برند چقدر است و… که همه وهمه نیازمند کارشناسی حساس و شناخت کافی است . اینکه خودتان پیگیر امور ثبت برند شوید امکانپذیر است ولی در صورتی که در هر مرحله نتوانید مدارک و مستندات لازم را ارائه نماییدو یا به موقع دست به کار نشوید و یا در هر مرحله علامت شما رد شود در واقع این شما هستید که ضرر خواهید کرد. ولی کارشناسان و وکلا به خوبی مسیر ثبت را می شناسند. آنها بارها این مسیر را طی نموده و به راحتی و با کمترین هزینه می توانند برای شما علامت مورد نظرتان را ثبت نمایند.

چرا علامت تجاری، برند، لوگو، نام تجاری ثبت کنیم؟

برند و برندینگ پایه اصلی هر تجارت و کسب و کاری است و در صورت تداوم در یک تجارت داشتن یک نشان و علامت منحصر به فرد بسیار حائز اهمیت است .تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی در کسب و کار خود به دنبال نام و نشانی هستندو تمایل دارند در مسیری که قدم می گذارند شناخته شده و پس از آن از این شناخت و اعتبار بتوانند به نحو احسنت استفاده کرده و کسی نتواند از اعتبار آنها سوء استفاده نماید . از این رو با معرفی یک علامت تجاری و ثبت آن اطمینان حاصل می کنند که از برند آنها تحت قوانین خاص موجود حمایت و محافظت خواهد شد .

این علامت تجاری در واقع نشان و علامتی است برای اینکه کالا های تولیدی و یا خدمات قابل ارائه یک شخص حقوقی یا حقیقی را از کالاها و خدمات سایر اشخاص متمایز می نماید و اجازه استفاده از آن فقط مختص خود شخصی است که علامت به نام او به ثبت رسیده است مگر اینکه بصورت توافقی قانونی این اجازه به غیر داده شده باشد .

در بسیاری از مواقع نیز اشخاص حقیقی و حقوقی با در نظر گرفتن ایده ها و خواسته های خود آیند ه ای را برای شغل خود متصور شده و اهداف و برنامه هایی را برای رسیدن به این هدف کلان برنامه ریزی می کنند. با توجه به اینکه برند یا علامت تجاری امروزه به عنوان بالاترین و مهم ترین رکن در تبلیغات و بازاریابی شرکت ها شناخته می شود و ابزاری است در دست شرکت که بتواند توسط آن خود را به مشتریان و عموم مردم مورد نظرش بشناساند از این رو بسیاری از این اهداف می توانند با دیدگاه تبلیغاتی برند و علامت تجاری فعالان اقتصادی منظور شوند. 

چنانچه برنامه ریزی های انجام شده به هدف رسیده و بتواند بازدهی مورد نظر افراد را داشه باشد حفظ و حراست از این برندو علامت تجاری اهمیت خود را بیشتر نشان خواهد داد. و لیکن ثبت برند یا علامت تجاری می تواند راه رسیدن به برخی اهداف و برنامه های سازمان از طریق تبلیغات و بازاریابی صورت گرفته از راه آن می باشد.

زمان مورد نیاز جهت ثبت علامت تجاری شخصی و شرکتی

  • حدود دو ماه از شروع فرآیند درخواست ، تکمیل پرونده و ثبت مدارک
  • حدود چهار تا پنج ماه برای صدور پروانه 10 ساله که البته در این مرحله علامت تجاری به نام شما ثبت شده است و نگرانی دیگر در خصوص آن نخواهید داشت.

سوالات متداول در خصوص ثبت علامت تجاری

با توجه به اینکه امروزه ثبت برند و علامت تجاری به یک فرهنگ تبدیل شده و صاحبین مشاغل از اولویت های خود تعیین و تعریف علامت تجاری  را می دانند عمده ابهامات و سئوالاتی که می تواند برای این افراد بوجود بیاید را در این مقوله با هم بررسی و جوابگویی می کنیم :

آیا می توان علامت ثبت شده ای را خرید و آن را به نام خود تغییر دهیم ؟

بله . البته باید حتما زمینه فعالیت شما با فروشنده یکی باشد و در همان شاخه فعالیت نمایید.

برای انتقال علامت تجاری چه مدارکی لازم است ؟

  • کپی مدارک شناسایی فرد انتقال دهنده و انتقال گیرنده
  • ارائه جوازی در همان صنف انتقال دهنده
  • اصل پروانه ده ساله
  • ارائه صلح نامه محضری

فرآیند تمدید علامت تجاری چگونه است ؟

این فرآیند دقیقا مشابه مراحل ثبت اولیه و با همان هزینه ها که البته با تاریخ تمدید محاسبه خواهد شد می باشد. توصیه می شود قبل از منقضی شدن علامت ، حدود 6 ماه زودتر برای تمدید اقدام شود.

آیا علامت تجاری ویا برند باید حتما توسط وکیل ثبت شود ؟

خیر ، ثبت برند  و علامت تجاری می تواند توسط خود متقاضی نیز پیگیری و ثبت شود.

ثبت علامت تجاری چقدر زمان می برد ؟

در مرحله اول و برای تایید نیازمند زمان حدود 2 ماهه و در مرحله بعدی برای صدور پروانه ده ساله حدود 4.5 تا 5 ماه زمان لازم است .

داشتن مجوز کار یا بهره برداری برای ثبت برند الزامی است ؟

بله . برای ثبت علامت تجاری باید جواز کسب و یا پروانه بهره برداری قبلا دریافت شده باشد .

آیا امکان انتقال علامت تجاری وجود دارد ؟

بله . برای انتقال نیز باید مراحل مانند مراحل ثبت طی شود . البته با وجود تغییرات اندکی مثلا پروانه 10 ساله نیز جزء مدارک مورد نیاز می باشد.

روزنامه دوم در علامت دوم چیست ؟

روزنامه دوم در واقع همان روزنامه 10 ساله می باشد.

آیا قبل از اینکه اقدام به تعریف علامت تجاری و تشکیل پرونده نماییم راهی وجود دارد تا از وجود نمونه علامت تجاری مورد نظرمان مطلع شویم ؟

بله . شما می توانید با پرداخت هزینه ای  اقدام به استعلام علامت تجاری مورد نظر خودتان بکنید.

آیا می توان نام مغازه را به عنوان علامت تجاری ثبت کرد ؟

در این مورد در صورتیکه نمونه ای قبلا وجود نداشته باشد و جواز کسب به نام خودتان داشته باشید می توانید نام را انحصاری نمایید.

مجوز فعالیت را باید از کجا دریافت نمایم ؟

مجوز فعالیت  در ایران بسته به نوع فعالیت صادر می شود. در صورتیکه فعالیت شما در غالب شرکت می باشد باید ابتدا شرکت را ثبت و پروانه بهره برداری را از اداره ثبت شرکت ها دریافت نمایید. جواز کسب برای مغازه دار ها توسط اتحادیه ها صادر می شود و برای برخی بنگاه ها و موسسات مجوز فعالیت توسط نهاد های ذی ربط خودشان صادر خواهد شد. ابتدا باید نوع فعالیت خود را مشخص و جواز مورد نظر را از نهاد مربوطه دریافت نمایید و پس از آن برند خود را معرفی و ثبت نمایید.

آیا سایتی برای دریافت استعلام برند و علامت تجاری وجود دارد ؟

شاید برخی از سایت ها اعلام نمایند که می توانید این کار را توسط آن سایت انجام دهید ولی این کار عملا شدنی نیست . زیرا اغلب این سایت ها به روز رسانی نشده اند و مجوز لازم را ندارند. بهتر راه برای استعلام مراجعه به مجموعه های ثبتی و دریافت استعلام از این مراکز می باشد تا استعلام معتبری دریافت نمایید .

آیا امکان معرفی علامت تجاری وجود دارد که در آن هم نام شرکت باشد و هم نماد آن ؟

بله. می توان علامتی طراحی نمود که هر دو را پوشش دهد .

آیا امکان ثبت علامتی که در کشور دیگر ثبت شده است در ایران وجود دارد ؟

اگر بصورت رسمی ثبت شده باشد و این ثبت بین المللی باشد نمی توانید این علامت را ثبت نمایید و حتی در صورت ارجاء رد خواهد شد. هر چند توصیه می شود اقدام به این کار نکنید .

طبق ماده 30 قانون تجارت علامت تجاری، علامت جمعی و نام تجاری عبارتند از:

علامت تجاری : هر نشان و علامت قابل رویتی که باعث تمایز بین کالاها و خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی از یکدیگر می شود .

علامت جمعی : هر نشان و علامت قابل رویتی که که در اظهارنامه تحت عنوان علامت جمعی ثبت شده باشد و مبداء و تایید کننده خصوصیات دیگر مانند کیفیت و توان و … کالا و خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی تحت نظارت مالک علامت ثبت شده جمعی را نشان داده و از سایر علامت های تجاری و جمعی دیگر متمایز می نماید.

نام تجاری : اسم و عنوانی که معرفی کننده و مشخص کننده شخص حقیقی یا حقوقی می باشد

 فواید و دلایل ثبت علامت تجاری

نظر به تعاریف و آورده های بالا در خصوص ثبت برند و علامت تجاری می توان دلایل متعددی را برای ثبت برند و علامت تجاری نزد هر فرد حقیقی و حقوقی متصور شد. ولیکن چیزی که اهمیت دارد ثبت برندو داشتن مالکیت در خصوص این علامت تجاری می باشد تا در مواقع ضروری بتوان از این حق برای احقاق حقوق خود استفاده نمایید. ولی در زیر به شکا خلاصه عمده فواید و دلایل ثبت علامت تجاری را با هم مرور می کنیم :

  • مشتریان را قادر می سازد تا محصولات شما را از سایر محصولات و رقبا تمیز تشخیص دهند .
  • باعث می شود شرکت ها محصولاتشان را از یکدیگر تمایز ببخشند.
  • توسط آن می توانید به شهرت و وجهه دست یافته و اقدام به بازاریابی و جذب مشتری نمایید.
  • اجاز استفاده از آن برای دیگران تا زمانی که از شما مجوزی دریافت نکنند داده نمی شود و شما برای صدور مجوز برای سایرین می توانید نرخی تعیین و کسب درآمد نمایید.
  • جزء لاینفک موافقت نامه های اعطاء نمایندگی می باشد .
  • ممکن است دارایی ارزشمند کسب و کار شوند.
  • باعث انگیزه و تشویق شرکت ها و مدیران آنها برای ارتقاء کیفیت محصولات و خدماتشان می شود .
  • بوسیله آن می توانید اقدام به دریافت تسهیلات بانکی و قرض الحسنه ای نمایید.

حق و حقوق علامت تجاری و نحوه حمایت از آن

هرچند اهمیت استفاده از برند برای تمایز محصولات و خدمات برای بسیاری  محرز گردیده است ولی در این میان هستند افرادی که لزوم ثبت این علائم را درک نکرده اند و یا برای ثبت علامت تجاری و برندخود هنوز اقدامی ننموده اند .

با ثبت علائم تجاری شما نسبت به این علامت حق انحصاری پیدا می کنید . این حق انحصاری به شما اجازه می دهد در صورتیکه شخصی اقدام به تولید کالاهای یکسان و یا مشابه با محصولات شما با استفاده از علامت شما و یا به شکل گمراه کننده ای مشابه علامت شما کرد از آن شکایت کرده و جلوی او را گرفته و مطالبه خسارت نمایید.

درصورتیکه این علائم ثبت نشوند شرکت های رقیب که اکثراً کالاهای نا مرغوب و بی کیفیت و تقلبی تولید می کنند با استفاده از علامت تجاری شما و به نام شما اقدام به تولید و فروش محصولات خود می نمایند و با این کار نه تنها بازار محصولات شما را تا حدودی دریافت خواهند کرد که باعث خدشه دار شدن نام تجاری شما شده و سرمایه گذاری در این محصول را می توانند به کلی برای شما تباه نمایند. همانگونه که خود شما نیز برای خرید برخی از محصولات در بازار دچار سردرگمی شده و بین اصل و تقلبی بودن آن تردید می کنید . این موضوع متاسفانه به دلیل عدم آگاهی تولید کننده کالاها و ارائه دهنده خدمات به شدت فراگیر شده و تا جایی پیشرفته که شناخت محصولات اصل و تقلبی برای مشتریان عملا امکانپذیر نمی باشدو به همین دلیل بسیاری از مشتریان با یکی دو بار خرید کالای بی کیفیت و تقلبی به نام شما ، شما را مقصر قلمداد کرده و اقدام به تبلیغ سوء برای کالا و خدمات شما خواهند نمود .

تضمین ثبت  علامت تجاری و اهمیت آن در تعیین میزان موفقیت و بازار کار شما بسیار مهم است تا جایی که ممکن است انحصار شما با عدم ثبت آن از دست برود .

با ثبت علامت تجاری  شما می توانید در صورت موفقیت در بازار خودتان و بخصوص معروف شدن برند کارتان اقدام به تفویض اجازه استفاده از برند و علامت تجاری خود به اشخاص ثالث مورد اعتماد خود شده و با توجه به سهولت انجام اینکار از این طریق نیز بازار و سود خوبی برای خود بدست آورید . همچنین علامت تجاری می تواند اساس انعقاد یک موافقت نامه  اعطای نمایندگی فروش نیز باشد . شهرت یک علامت تجاری و برند شدن کالا و محصولات و خدمات شما باعث می شود موسسات مالی و بانک ها نیز در اعطاء تسهیلات و خدمات مالی به شما تمایل بسیار بیشتری داشته باشند و در این کار نیز توفیق زیادی کسب نمایید .

مدت اعتبار قانونی علائم تجاری

از تاریخ تسلیم اظهارنامه  مدت اعتبار این علائم ده سال می باشد. این مدت در پایان اعتبار با درخواست مالک و یا وکیل قانونی او قابل تمدید می باشد. در پایان مدت اعتبار نیز یک مدت ماهه تشویقی با پرداخت جریمه تاخیر نیز برای متقاضیان تمدید در نظر گرفته شده است . ولیکن پس از ده سال و6 ماه در صورتیکه متقاضی برند خود را تمدید ننماید این انحصار از دست او خارج شده و برند ممکن است به نام دیگری ثبت شود .  

چه علائمی را می توان ثبت کرد ؟

هر گونه کلمه ، حرف ، عدد ، ترسیم ، شکل ، رنگ ، تصویر ، برچسب و یا ترکیبی از آنها که قابلیت تشخیص کالا و خدمات را برای شرکت داشته باشد قابل ثبت می باشد . در برخی کشور ها شعار های تبلیغاتی نیز می توانند به عنوان علامت تجاری ثبت شوند . هر چند با توجه به تعداد روز افزون کشور ها و شرکت ها و اشخاص حقیقی و ورود روز افزون انها به عرصه تجارت باعث می شود علائمی غیر مرسوم نیز پای خود را به عرصه علائم تجاری باز کرده و اجازه ثبت پیدا کنند . مانند رنگ ها ، بوها ، علائم سه بعدی ، صداها و .. ولی بسیاری از کشور ها تنها اجازه ثبت نشان هایی را می دهند که قابل رویت بوده و قابلیت نمایش گرافیکی را دارند .

چه علائمی را نمی توان ثبت کرد ؟

در این میان برخی از حروف و نشانه ها قابل ثبت نیستند مانند موارد زیر :

واژه های عام : مانند اسب، صندلی ، ماشین و … این نوع تقاضاها واژه عام می باشند  و تقاضای ثبت آنها مردود می باشد .

واژه های توصیفی : اینگونه کلمات در تجارت برای توصیف کالا و یا خدمات به کار می روند . مانند شیرین برای شکلات ، که این کلمه یک کلمه انحصاری به حساب نمی آید . در واقع اگر به تولید کننده شکلات حق انحصاری کلمه شیرین داده شود کاری نا عادلانه صورت گرفته است . یا کلماتی مانند : تیز ، سریع ، نوآورانه و …

علائم گمراه کننده و فریب دهنده : این علائم تجاری باعث گمراهی مصرف کننده نسبت به مواردی همچون ماهیت ، کیفیت یا مبداء جغرافیایی محصول می شوند. مثلا تولید کننده مارگارین حق استفاده از شکل گاو در برند خود را نخواهد داشت زیرا باعث میشود مصرف کننده به گمان اینکه محصول نوعی محصول لبنی است آن را خریداری نماید و به اشتباه بیافتد .

علائمی که مخل نظم عمومی و اخلاق حسنه باشند : به طور کلی کلمات و تصاویری که با اخلاق جامعه و نظم عمومی جامعه سنخیت نداشته و ممکن است باعث برهم خوردن این موازین و نقض شئونات  جامعه شود به عنوان علامت تجاری قابل ثبت نمی باشند. این علائم در هر کشوری می توانند متفاوت تعریف شوند .

به غیر از موارد فوق موادی همچون پرچم های نشان سلطنتی ، علائم رسمی دولتی ، نشان کشورها و سازمان های بین المللی و از این دسته موارد که نمونه ای از آن به دفتر بین المللی سازمان جهانی مالکیت معنوی (wipo) ارسال و اعلام شده است برای ثبت قابل قبول نمی باشند مگر اینکه مجوز های مربوطه دریافت شده باشند و شرکت تحت عنوان و یا زیر مجموعه یکی از این نهاد ها فعالیت نماید.

همچنین طبق ماده 32 قانون تجارت ، علامت تجاری  یا برند  در موارد زیر قابل ثبت شدن نمی باشند :

  • تمایز بین کالا و خدمات یک موسسه را با یک موسسه دیگر انجام ندهد .
  • بر خلاف موازین شرعی ، عرفی ، قانونی و یا نظم عمومی و اخلاق حسنه جامعه باشد .
  • مراکز تجاری یا عمومی را بخصوص در مورد مبداء جغرافیایی کالاها و خدمات و خصوصیات مربوط به آن به اشتباه بیاندازد .
  • مشابه و یا برگرفته شده از نشان های نظامی ، پرچم ، نشان های مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی و حکومتی متعلق به کشور ، سازمان های بین المللی ، بین الدولی و یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس و به بهره برداری می رسند باشد و یا مورد های ذکر شده یکی از اجزاء آن علامت محسوب شوند . البته در صورتیکه توسط مقام صاحب صلاحیت کشور و یا سازمان های ذی ربط اجازه آن صادر شده باشد می تواند استثناء قائل شود .
  • مشابه و یا به شکل گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت و یا نام تجاری قبلا ثبت شده ای باشد که بخصوص برای همان کالا و خدمات مشابه و توسط نهاد و یا موسسه دیگری مورد استفاده قرار گرفته شده است .
  • دقیقا مشابه آن قبلا برای خدمات غیر مشابه ثبت شده و به شناخت رسیده باشند.مشروط به آنکه میان استفاده از علامت و مالک علامت تجاری ارتباطی برقرار باشد و ثبت این علامت بتواند منافع مالک قبلی برند را مورد آسیب و لطمه قرار دهد .
  • همانند علامتی باشد که قبلا به نام دیگری به ثبت رسیده است و هنوز تاریخ ثبت آن به اتمام رسیده است بخصوص اینکه تاریخ تقاضای ثبت آن دارای حق تقدم برای همان دسته از کالاها و خدمات بوده و یا برای کالا و خدماتی است که به به لحاظ شباهت موجب فریب و گمراهی شوند .

نحوه طراحی یک علامت تجاری

علامت تجاری یک نشانه ، یک نماد و یا یک خاصیت شرکت شما است که شما و محصولتان را که می تواند هر نوع کالا و یا هر نوع خدمات باشد را به بازار و جامعه مشتریان معرفی می نماید . این نگاره یا علامتمهم ترین عنصر برای بازاریابی و حتی موفقیت شرکت شما است .با طراحی یک برند در واقع شما دارید تصویری را به مشتریان و مصرف کنندگان خود القاء می کنید که دوست دارید مردم آن ویژگی ها را در شما ببینند و شما را با آن خصوصیات متصور شوند .

در واقع یکی از وظایف برند و یا علامت تجاری تمایز بین محصولات شرکت شما با سایر شرکت ها و رقبا می باشد و وظیفه دیگر آن معرفی شما و محصول شما به منظور کسب وجهه و ساختن بازار دلخواه برای شما است .

علامت تجاری در بعد اول یک تعهد همه جانبه و محکم از طرف شما به بازار و جامعه است و می خواهد بگوید من این نام را می شناسم ، خالق آن هستم و امتیاز و حقوق آن متعلق به من است ، پس به آن اعتماد کامل دارم و می خواهم شما هم همین قدر به آن اعتماد کنید . این علائم تجاری در بطن خود مفهوم و تعهدی از طرف شما برای جامعه دارند که باید بعد از تمایز و تبلیغ خدمات و محصولات شما ، تعهد و پاسخگویی شما در قبال آن را به خوبی نمایش دهند .

علائم تجاری باید دارای یک ویژگی منحصر به فرد باشند ، و آن اینکه بتوانند به عنوان یک راه میانبر بریا بیاد آوری تعهد علامت تجاری عمل نمایند .  علامت تجاری از رنگ ها و اشکال و ساختارهای تک بعدی و دو بعدی و سه بعدی به نحوی باید استفاده نماید که هم زیبایی  ظاهری خود را حفظ کرده باشند و هم بتواند مفهوم مورد انتظار ما را در مسیر مورد نظرمان انتقال دهد .  طرحی موفقیت زیادی را در این حوزه کسب خواهد کرد و می تواند شهرت جهانی به دست بیاورد که بتواند به عنوان یک محرک روانی روی دیدگاه مخاطب اثر مورد نظر را بگذارد و مورد اقبال تمامی مردم و منتقدین واقع شود .

اما برای انتخاب و طراحی یک برند یا علامت تجاری می توانید از تمامی انواع تصاویر و خطوط و ترسیمات استفاده نمایید. در برخی از کشور ها حتی نواها و بوها نیز به عنوان یک نماد و یا لوگو معرفی می شوند و در قانون آن کشور اجازه ثبت دارند .  بنابراین باید در نظر گرفت که در کدام کشور می خواهید برند ثبت کنید و محدودیت ها و قوانین و باید ها و نباید ها را در نظر بگیرید تا بتوانید پس از در نظر گرفتن داشته هایتان و با استفاده از آنها علامت تجاری خود را خلق نمایید .

هر چند طراحی و تعیین برند تجاری کاری فوق العاده تخصصی و به نظر پیچیده ای می آید ولی اگر بدانید که چه می خواهید بگویید و چه چیزی را می خواهید به مخاطب القا کنید می توانید موارد مختلفی را در ذهن خود تصور نمایید. برای این کار ابتدا به اطراف خود نگاهی دقیق بیندازید ، خوب که نگاه کنید خواهید دید که تمامی محصولات ، خدمات ، نیروهای انسانی ، اشکال ، ابزار آلات و حتی ساختمان های محیط کارشما خود به تنهایی یک برند و علامت تجاری است .

این اشکال هر کدام با خود مفهومی را دارند. به عنوان مثال چرخ دنده به عنوان نیروی محرکه و اقتصاد و تولید است ، میخ به عنوان عنصر اتصال و ابزاری برای نجاری و خدمات چوب است ، درخت نماید اعتماد و سایه است ، پنجره نماد افق دید و روزنه امید است و … همه وهمه دارای مفاهیمی هستند که می توانند تبدیل به لوگو و علائم تجاری شما شوند .

با نوشتن مفاهیمی که می خواهید به مخاطب انتقال دهید و با تعهدی که لازم است به مشتریان دهید نماد ها و علائم مختلف را پیدا کرده و کنار هم قرار دهید. و اینجا است که باید بتوانید از همه این اشکال و مفاهیم یک ترکیب مناسب را خارج نموده و همه را در یک تصویر و یا یک متن تصویری کوتاه قرار دهید .  علامت تجاری شما آفریده شده است . بهتر است چند علامت طراحی نموده و بهترین را انتخاب کنید .

پس از اینکه برند مورد نظر خود را طراحی کردید باید راه هایی را برای معرفی آن به مشتریان پیدا کرده و برای بازاریابی محصولات خود با استفاده از برند تجاری خود برنامه ریزی کنید تا بازخورد آن را به راحتی متوجه شوید .

مدیریت علامت تجاری

در اصطلاح مدیریت بازاریابی مدیریت علامت تجاری یعنی استفاده از تکنیک هایی برای بازاریابی یک محصول یا خدمت ویژه یا بازاریابی برای خطوط تولید و یا خود علامت تجاری می باشد که هدف از انجام آن افزایش ارزش قابل درک محصولات برای مشتریان می باشد . تمامی بازاریابان حرفه ای  به علامت تجاری هر محصول یا خدمت به عنوان یک تعهد ضمنی توجه می کنند که این تعهد متضمن سطح مطلوبی از کیفیت  مورد انتظار مردم  از خرید های فعلی و آینده خود از این برند می باشد و با رسیدن به این اطمینان که تضمین انجام شده توسط علامت تجاری قابل قبول بوده و می توانند روی آن حساب کنند از خانواده محصولات دیگر آن نیز با همین تضمین و تعهد خرید کرده و به عنوان یک برند قابل قبول در میان تامین کنندگان کالاهای خود برای مشتریان آن برند را جای می دهند . هر چند نهایتاً خریدار اصلی و یا مشتری نهایی ارزش یک علامت تجاری را با سودی که از طریق آن کسب می کند می سنجد و معیار ارزش گذاری برند تجاری برای آنها سود حاصله است .

با شناخت مفهوم دقیق علامت تجاری مدیریت علامت تجاری آغاز می شود که این آغاز توسط رهبران شرکت ها و کسانی است که عملیات مدیریت برند تجاری شرکت را بر عهده دارند . از دیدگاه برخی کارشناسان علم مدیریت بازاریابی  ، مدیریت علامت تجاری در واقع شروع فرآیند مدیریت یک شرکت از منظر تهیه مواد اولیه و تولید و نهایتاً به اتمام رساندن این مدیریت با فروش محصول تولید شده تعریف می شود . یعنی شروع تا پایان مدیریت در شرکت را از طریق علامت تجاری تعریف می نمایند .

البته شاید این دیدگاه جای بحث فراوان داشته باشد ولی اصل مطلب تایید کننده یک نکته کلی است و آن این است که برند یا علامت تجاری به دلیل اعتباری که به شرکت از طریق مفهوم خود و بازاری که برای شرکت بوجود می آورد می تواند باعث رونق کسب و کار شرکت شده و سطح مطلوب بازار برای شرکت یعنی چرخیدن تمامی چرخ های شرکت که این امر باعث می شود از شروع فرآیند شرکت تا اتمام آن تحت تاثیر تبلیغات و بازار بوجود آمده از طریق مدیریت علامت تجاری باشد .

تعریف و طراحی یک علامت تجاری خوب یعنی ساختن یک تعهد خوب و تعهد این علامت تجاری خوب لزوم به یاد آورده شدن  آن است چرا که علامت تجاری که نتواند تاثیر خود را بر ذهن بازار بگذارد نمی تواندعلامت تجاری تاثیر گذاری شناخته شود و علامت تجاری که تاثیر گذار نباشد یعنی بازار آن را نپذیرفته و این عدم پذیرش یعنی شکست و به دنبال آن ناکامی شرکت .

تعهد خوب یک علامت تجاری با احساسات بازی کرده ، آن را بر می انگیزد و احساس برانگیخته شده خوب محرک قوی اعمال است و مشتری را ترغیب به توجه به شرکت کرده و بازار را برای شرکت مطلوب می کند . شما به علامت تجاری ولوو توجه کنید . وقتی علامت تجاری شرکت ولوو را می بینید نا خداگاه احساس اطمینان کرده و خیالتان بابت سفر راحت می شود و بیش از پیش احساس امنیت می کنید. این یعنی تعهدی که یک علامت تجاری ایجاد کرده و توانسته مخاطب خود را تحت تاثیر خوب قرار دهد.

تعهدی خوب است که منحصر به فرد باشد ، مشخص و شفاف باشد و ذهن را سر در گم نکند . تعهدی که سایرین داده اند نمی تواند مناسب باشد. اگر شما هم یک شرکت ثبت کنید در حوزه حمل و نقل مسافر و از برند ولوو سوء استفاده کرده و تلاش کنید ذهن مخاطب را همان بازی ولوو را برایش انجام دهید قاعدتاً چیزی جزء شکست برند تجاری خود را نباید انتظار داشته باشید . حتی اگر دوست داریدمفهوم برند تجاری شما همان احساس امنیت را برای مخاطب داشته باشد راه جدیدی برای آن پیدا کنید و این احساس را با مفهوم متفاوتی برای مخاطب بیان کنید .

از طرفی طراحی یک برند تجاری نیازمند صبر و شکیبایی فراوان است . باید برای طرح خود تمامی مفاهیم خود را سنجیده باشید و تمام خواسته ها را در نظر گرفته باشید. اینکه امروز بعد از ظهر یک برند به ذهن شما خطور کند ، آن را ظرف مدت 3 ساعت یا یک روز طراحی کنید و به ثبت برسانید نمی تواند برند مناسبی باشد . حتی اگر از طراحانی شنیدید که این قول را به شما دادند اطمینان داشته باشید که طرح خوبی را نمی توانند برای شما منظور کنند.

یک تعهد خوب با بررسی دقیق و مطالعه همه جانبه و فهم مناسب از  بازار هدف و مشتریان ، شناخت دیدگاه ها و مفاهیم کلی مورد نظر شما برای القاء به جامعه هدف و حتی  فهم عمیق توانایی ها و انگیزه های کارکنان شرکت به دست می آید . برند های یک روزه و چند ساعته نمی توانند هدف شما و احساسات مشتریان را پاسخگو باشد ، اطمینان داشته باشید که این برند تجاری تناقض های فراوانی خواهد داشت و این تناقضات مفهوم دقیق خودکشی و از دست دادن سرمایه است .

خلق یک تعهد در قالب یک برند تجاری اولین قدم یک شرکت موفق است . در اقدام بعدی باید ذهن مشتریان ، کارکنان و ذینفعان را باید به خود مشغول کند و باید برند شما مرتب جلوی چشم مشتریان بوده و در ذهن آنها حک شود . به این ترتیب شما توانسته اید محصولات خود را با برند تجاری تاثیر گذار خود به ذهن مشتریان برده و آنها را ترغیب نمایید تا از شما خرید کالا یا خرید خدمت کنند .

وقتی بازار را به دست گرفتید و توانستید از برند خود بازاریابی موفقی داشته باشید تازه کار شما آغاز شده است . به این معنی که برند توانسته وظیفه خود را انجام دهد ولی این برند تجاری متعهد بود و در خود مفهومی داشت ، مفاهیم کیفیت ، کمیت ، لذت ، شادی و … همه اینها می توانند مفهوم برند تجاری باشند. حال مشتری با مشاهده علائم تجاری مختلف ترغیب به انتخاب شرکت شما شده ، زیرا برند تجاری شما مفاهیم مورد پسند او را داشته و او را بهتر ترغیب کرده است. ولی چنانچه مشتری با مراجعه به شرکت و دریافت محصولات و یا خدمات شما مفهوم درونی علامت تجاری را نبیند و آن حسی را که متصور بود تجربه نکند باز هم شما موفق نخواهید بود.

بنا بر این پس از طراحی یک علامت تجاری موفق با مفاهیم مورد نظر شما و انجام بازاریابی و ترغیب مشتریان برای مراجعه به شما ریال در این مرحله شما باید آن مفهوم و حس را به مشتری خود هدیه دهید. از پارامتر های مختلف استفاده کرده و کیفیت را بالا برده باشید ، کمیت مناسب باشد ، برای مشتری لذت استفاده داشته باشد و خوشی را تجربه کند. اگر توانستید این مفاهیم را به تجربه مشتری تبدیل کنید مطمئن باشید مشتری خودش می شود بازار یاب شما و به تمامی هم صنفان و درخواست کنندگان شما را معرفی می نماید.

 پس فراموش نکنیم که قدم دوم یعنی ساختن تجربه و ایجاد عینی مفاهیم برند تجاری شاید از خود طراحی و ایجاد و ثبت برند تجاری اهمیت بیشتری داشته باشد . البته همین موضوع برای بسیاری از فعالان اقتصادی که برند معروفی در ابتدا نداشتند توانسته شهرت ایجاد کند و پس از اینکه مفهوم تجربی را به مشتری القا کرده به سمت مفهوم سازی برند خود رفته است. ولی بهترین راه همان بود که ابتدا آورده شد.

ساختن تعهد خوب یک چیز و حفظ و پروراندن آن چیز دیگری است . همانگونه که در خصوص آن توضیح داده شد بهترین راه برای حفظ تعهد علامت تجاری مدیریت قابلیت های آن شرط اساسی می باشد . برایمدیریت قابلیت های برند تجاری باید فرآیند های پایداری یا همان توانایی های شرکت افزایش یابد تا مشتریان بهترین تعهد را مطابق با برند تجاری از ما تحویل بگیرند .بسته به نوع شرکت و کالا و خدمات مورد نیاز باید توانایی های خود را با استفاده از تکنولوژی ها و سیستم های مورد کاربرد و همچنین مجموعه انسانی مورد استفاده افزایش دهید.

ویژگی های یک علامت تجاری خوب

تا اینجای بحث با چگونگی ساخت یک برند و مدیریت آن با استفاده از تعهدی که به آن می دهیم و نوع دیدگاهی که برای مشتری به وجود می آوریم و همچنین لزوم حفظ و نگهداری برند تجاری پرداختیم . اما در کنار تولید یک علامت تجاری موفق فاکتورها و المان هایی را هم باید در نظر داشته باشیم که بتواند تاثیر بهتری بر روی مشتریان و بازار مصرف خود بگذارد . علامت تجاری باید ویژگی هایی داشته باشد تا خواسته های صاحب یا صاحبین خود را به خوبی برطرف نماید .

اما ویژگی های یک برند تجاری خوب عبارتند از :

  • علامت تجاری ایجاد شده باید کاملا قانونی باشد تا بصورت قانونی هم برای شما قابل حمایت باشد و هم برای مصرف کننده و مشتری اطمینان قانونی داشته باشد.
  • علائم تجاری باید به آسانی تلفظ شوند
  • علائم تجاری را باید بتوان به آسانی در ذهن سپرد.
  • علائم تجاری باید قابلیت تمایز از سایر برند ها را بخوبی داشته باشند و تشخیص آنها برای مشتریان به سادگی ممکن باشد .
  • یک برند تجاری خوب جلب توجه می کند .
  • علائم تجاری که بازگو کننده مزیت ها و خوبی های محصول و کالا یا خدمات شما برای مصرف کننده باشند
  • علائم تجاری باید بخوبی وظیف معرفی محصول یا خدمت شما را ایفا نمایند .
  • علائم تجاری باید به خوبی موقعیت مرتبط با محصول قابل رقابت را تعیین نموده و برای مشتریان جایگاه رقابتی شرکت را در بین رقبا توصیف نمایند .

مزایای ثبت جهانی علامت تجاری

پس از طراحی و تولید یک برند تجاری بهتر است قبل از ورود به حوزه مدیریت آن برند و به منظور اطمینان قلبی خود برند خود را بصورت قانونی و جهانی ثبت نمایید . ثبت برند قوت قلبی است برای صاحب یا صاحبین برند و شاید دلیل ثبت برند خود را بخوبی می دانید ولی برای آن دسته از افرادی که متقاعد به ثبت برند نشده اند باید عنوان کرد که ثبت برند و علائم تجاری در دنیای متناقض و پر از رقابت های سالم و نا سالم باید از همه داشته هایتان به خوبی محافظت کنید.

برندی که با آن همه دقت و صرف هزینه و زمان طراحی شده و تمامی جوانب آن برای اینکه بتواند جامعه هدف ما را تامین نماید و در واقع بسیاری از هدف گذاری ها و برنامه های ما بر اساس این برند تجارینقش گرفته است اگر مورد سوء استفاده قرار بگیرد تمام بافته های شما را پنبه می کند . این ضرورت بیشتر زمانی به چشم می آید که برند شما در اوج موفقیت است و هیمن اشتباه کوچک می تواند تمام داشته های شما را ویران نماید.

حتی اگر سرمایه گذاری شما در یک برند به دلایل تاکتیکی و عدم مفهوم دهی و تعهد دهی مناسب برند به شکست منجر شود با توجه به اینکه هنوز اهداف شما را تامین نکرده است و خواسته های شما را پوشش نداده است نمی تواند ضرر زیادی برای شما داشته باشد ولی عدم ثبت برند عموماً جایی به شرکت ها ضربه می زند که شرکت در اوج موفقیت خود به سر می برد و افراد سود جو به دلیل موفقیت آن تلاش می کنند از آن سوء استفاده کرده و یا به آن ضربه بزنند .

ثبت علامت تجاری شما را مالک بدون قید و شرط برند معرفی کرده و اگر فردی هم به دنبال سوء استفاده و ضربه زدن به برند شما باشد خیلی سریع از کرده پشیمان خواهد شد . ثبت برند یک امتیاز برای شما محسوب نمی شود بلکه یک حق است و این حق زمانی قانونی است که بصورت قانونی ثبت شود .

اما اگر بخواهیم دلایل ثبت برند این هم بصورت جهانی را بصورت خلاصه تشریح نماییم موارد زیر را می توان اشاره نمود :

  • اجازه سوء استفاده را از افراد سود جو و متقلب خواهد گرفت .
  • باعث بالا رفتن ارزش نامی و ارزش شرکت شما گاهاً تا چندین برابر می شود.
  • بدست آوردن اعتبار بین المللی با قرار گرفتن علامت مخصوص ثبت برند در بالای نام تجاری شرکت
  • نگاه سازمان ها و ارگان ها و سایر شرکت های داخلی و بین المللی به شرکت شما ، نگاهی متفاوت خواهد بود . آنها شرکت شما را شرکتی با قدمت طولانی ، با برنامه و هدفمند و طبق اصول قانونی خواهند دانست .
  • هیچ فرد حقیقی و حقوقی نمی تواند حتی از برند شما الگو برداری نماید.
  • استفاده از علامت تجاری فقط مخصوص شما و شرکت شماست . اگر موفقیت برند شما حاصل شود می توانید پیشنهاداتی داشته باشید تا سایرین نیز برای بدست آوردن موفقیت از برند شما استفاده نمایند. این پیشنهادات به قرارداد های خوب منتهی شده و برای صاحبین برند سودی سرشار و متفاوت رقم خواهند زد .

علائم تجاری با رسمیت بخشیدن و ایجاد راه هایی برای سود اقتصادی بیشتر برای صاحبین خود در واقع در بازار جهانی سرمایه گذاری می کنند . حفاظت علائم تجاری در هر کشور توسط نهادی صورت می پذیرد و در سطح بین المللی نیز مورد حمایت و حفاظت می باشند . حفاظت از این برند های تجاری در سال های اخیر باعث شده تا اطمینان بیشتری در بازار های اقتصادی بوجود آمده و صاحبین برند های تجاری و سرمایه گذاران اقتصادی با خیال راحتر پس از ثبت علائم تجاری خود تنها به سرمایه گذاری بر روی برند و بازار خود توجه کرده و سود بیشتری را عاید خود می کنند .

ثبت بین المللی برند تجاری نیز سطوح تجاری دنیا را مطمئن تر کرده تا جایی که بسیاری از شرکت های بزرگ دنیا با ثبت برند های خود و رساندن آنها به سطح شهرت بین المللی ، هدف خود را تغییر داده و تنها با دادن امتیاز بهره برداری از برند خود به سایر رقبا و هم صنفان خود و با تایید کیفیت کالا و خدمات آنها به درآمد ها وصف ناپذیری دست پیدا کرده اند. در واقع برند هایی که توسط این شرکت ها ثبت می شوند با رسیدن به شهرت خود به تغییر نوع ثبتی می پردازند و با استفاده از ثبت جمعی برند اقدام به واگذاری حق استفاده از برند خود به سایرین نموده و سود خود را بر این پایه استوار می کنند .

استفاده از برند جمعی یک شرکت معروف در واقع یک برگ برنده دو طرفه و یا بازی برد برد برای هر دو طرف است . از طرفی شرکت صاحب برند جمعی به سود مورد نیاز خود دست پیدا کرده و از طرفی با توجه به تعهد و مفهوم برند خود اقدام به جذب اشخاصی برای استفاده از برند خود می کند که بتواند از همه نظر او و محصولات او را تایید کند.  برای شرکت ها و اشخاصی که از برند جمعی شرکت دیگر نیز استفاده می کنند این موضوع خالی از لطف نیست. آنها می توانند از شهرت و اعتبار برند جمعی استفاده کرده و سود بسیار بیشتری عاید خود کنند .ضمن اینکه بازاریابی و فروش محصولات با استفاده از این روش بسیار ساده تر و کم هزینه تر می باشد .

حفاظت از علامت تجاری

امروزه در بیشتر کشور های جهان چه توسعه یافته و چه جهان سومی برند را ثبت و محافظت می نمایند . مراکز ثبت علامت تجاری در هر کشور علاوه بر به نام زدن برند برای شخص درخواست کننده و صاحببرند وظایف دیگری نیز بر عهده دارند. این مراکز  اطمینان پیدا می کنند که برند مورد درخواست برای ثبت کپی برداری شده و یا مشابه برند های دیگر نبوده و مقررات جاریه در آن کشور را برای ثبت داشته باشند . البته این فعالیت ها در حوزه منطقه ای و کشوری خود معتبر می باشد و خارج از محدوده کشور را چندان نمی توانند پوشش دهند .

وظیفه ثبت جهانی برند تجاری بر عهده سازمان جهانی WIPO می باشد که در صورتیکه برند بصورت جهانی ثبت شود ثبت منطقه ای آن دیگر خیلی مطرح نمی باشد .  این سازمان از طریق دو عهد نامه اقدام بهثبت  علائم تجاری می نماید  :

  • موافقت نامه مادرید که وابسته به ثبت بین المللی علائم تجاری است
  • پروتکل الحاقی مادرید

سازمان جهانی WIPO در تمام دنیا دارای نمایندگی های می باشد که وظیفه ثبت و نگهداری برند های تجاری را بر عهده دارند . همچنین این سازمان با توجه به مفاهیم و تعهدات یک برند و سابقه فعالیت آن اقدام به ارزش گذاری علائم تجاری کرده و به آنها اعتبار می دهد .

ارزش افزایی برای برند تجاری در ایران

ارزش گذاری جهانی برند توسط سازمان جهانی WIPO انجام می گیرد و این موضوع باعث اطمینان بیشتر فعالان اقتصادی در سطح بین المللی می شود و همانگونه که اشاره شد این وظیفه توسط نمایندگی های این سازمان در تمامی دنیا انجام می پذیرد.

اما سایر کشور ها نیز بصورت داخلی و درون کشوری خود  و در نهاد و سازمانی خاص برند های تجاری خود را ثبت و تحت حمایت و محافظت آن سازمان قرار می دهند. این سازمان ها نیز برای ارزش آفرینی و ایجاد رقابتی پایدار و سالم در بین علائم تجاری اقداماتی را انجام می دهند . ایران نیز برای ایجاد اهمیت برند و ارزش افزایی برای آن و محفوظ نگه داشتن این دارایی ارزشمند شرکت ها باید اقداماتی را انجام دهد. به عنوان مثال می توان راه های زیر را برای اهمیت افزایی و ارزش گذاری برند های تجاری می توان نام برد :

  • تغییر رویکرد های حسابداری در تولیدی ها و مراکز خدماتی
  • تغییر دیدگاه های مدیران و صاحبین شرکت ها در خصوص سرمایه گذاری بر روی برند تجاری و نگاه به آن به عنوان قوی ترین ابزار بازاریابی و اعتبار
  • تاسیس مرکزی به عنوان مرکز ارزش گذاری و رتبه بندی این علائم تجاری
  • تعیین و نرخ گذاری ارزش برند های شرکت ها و اشخاص حقیقی در حال واگذاری و محاسبه قدمت و ارزش برند و جایگاه آن در هنگام قیمت گذاری توسط نهاد و یا شورایی خاص مانند شورای عالی واگذاری و سازمان خصوصی سازی
  • تدوین و ابلاغ آئین نامه ها و استاندارد های مرجعی به عنوان مراجع ارزش گذاری برند توسط نهاد هایی چون سازمان حسابرسی و سپس توصیه کردن این برند ها به موسسات و شرکت های ارزیاب سهام و دارایی ها
  • حرفه حسابداری باید تشکل هایی برای پیگیری اهمیت برند به راه بیاندازد .
  • ارزش گذاری برند های تجاری باید به عنوان یک اصل در ادبیات خصوصی سازی و واگذاری های دولتی تعریف شده و در مصوبات و حتی مناقصات و مزایدها ارزش آنها در نظر گرفته شود .
  • خود شرکت ها نیز باید معیاری را انتخاب و به تبعیت از آن برند یا برند های خود را ارزش گذاری نموده و در ترازنامه شرکت لحاظ نمایند .
  • از واجبات علائم تجاری در ایران ایجاد بازار برند به منظور انجام خرید و فروش و واگذاری و ادغام و اجاره و… می باشد.
  • شرکت هایی که فعالیت تبلیغاتی انجام می دهند می توانند با تاکید کردن بر روی برند تجاری سازمان و همچنین قدمت و شهرت برند و اینکه مفهوم و تعهد برند تجاری شرکت چیست آن را به عنوان یک فرهنگ و اصل در بازاریابی کشور مطرح نمایند .

موافقتنامه و پروتکل مادرید

  به منظور حمایت و حفاظت از علائم تجاری از اولویت های صاحبین این علائم تجاری ثبت علامت در دو بعد داخلی و بین المللی می باشد . ثبت برند بین المللی طبق موافقتنامه مادرید و کنوانسیون پاریس انجام می پذیرد . سابقه حمایتی این کنوانسیون نشان  می دهد که برای حمایت از برند تجاری در سطح بین المللی برند اشخاص حقیقی و حقوقی را به شرطی قبول می کردند که برای تعدادی از کشور های عضو این کنوانسیون بصورت جداگانه و با پرداخت هزینه های گزافی تقاضانامه ای ارسال می کردند  و در صورت تایید این کشور ها می توانستند برند تجاری خود را ثبت بین المللی کنند .

برای حل این معضل و بنا بر تقاضای بسیاری از کشور ها کشور های عضو این کنوانسیون اقدام به راه اندازی و تشکیل  اتحادیه ای بین المللی کرده و سیستمی تحت عنوان سیستم مادرید را برای ثبت بین المللی برند های تجاری تصویب نمودند . سیستم مادرید شامل دو معاهده می شود . موافتنامه مادرید مصوب شده در تاریخ 1981و پروتکل مرتبط با آن به نام پروتکل مادرید مصوب شده سال 1989.

به موجب سیستم مادرید ، علائم تجاری باید ابتدا در در داخل کشور مقصد و بنا بر قوانین و مقررات آن کشور ثبت شود و بعد از آن اقدامالت ثبت بین المللی آن آغاز شود . برای این منظور صاحب برند ویا وکیل قانونی او می تواند تنها با پرداخت هزینه ثبتی و پر کردن تقاضانه مربوطه به زبان انگلیسی یا فرانسوی علامت تجاری خود را توسط  نماینده سازمان ثبت جهانی ثبت خواهند کرد . هر گونه تغییرات درخواستی صاحب برند نیز باید کاملا به شکل قانونی و با پر کردن فرم های مربوطه انجام پذیرد. این تغییرات می توان شامل تغییر در نام ، آدرس ، مالکیت ، تمدید و … باشد.

با توجه به اینکه اینگونه ثبت بین المللی بر پایه مقررات و قوانین داخلی کشور ها بوده و باید ابتدا ثبت در کشور صورت گرفته باشد و مدارک آن ارائه شود شرکت مبداء برای انجام خدماتی همچون طبقه بندی و ارزش گذاری برند و خدمات و انتشار علائم  تجاری در روزنامه رسمی کشور خود معاف است .

دفتر بین المللی WIPO اداره کننده سیستم ثبت برند مادرید می باشد و کشور هایی که خواهان حمایت از مالکیت صنعتی برند می توانند عضو موافقتنامه مادرید ، پروتکل مادرید و یا هر دوی آنها شوند .

برای ثبت بین المللی برند تجاری تقاضای ثبت باید توسط نمایندگی سازمان جهانی WIPO ارسال شود در غیر اینصورت نمی تواند اعتبار داشته باشد و مدارک به همراه تقاضا برگشت می خورد . دفاتر نمایندگی این سازمان ابتدا تقاضا ها را برای داشتن شرایط لازم بررسی کرده و با شرایط موافقتنامه و پروتکل مادرید مطابقت می دهند .این تقاضا ها بخصوص آنهایی که مربوط به تعیین کالاها و خدمات و طبقه بندی آنها است باید کاملا شرایط قانونی و مقررات بین المللی را داشته را دارا باشند و تمامی تعرفه ها و هزینه های مورد نیاز را پرداخت نموده باشند .

اگر ایراداتی در مدارک و یا تقاضا وجود داشته باشد مدارک به دفاتر نمایندگی مسترد می شود و باید متقاضی فورا نسبت به رفع ایراد ها اقدام نموده و ظرف حداکثر سه ماه دوباره مدارک را از طرف نمایندگی ارسال   نماید . و چنانچه مدارک کافی باشد و اشکالی برای ثبت وجود نداشته باشد  علامت تجاری بصورت بین المللی ثبت خواهد شدو این مورد در مجله علائم تجاری بین المللی  سازمان جهانی مالکیت معنوی چاپ و یک نسخه از آن برای دفتر مذکور در هر کدام از کشور ها ارسال می شود . با ثبت علامت تجاری در سازمان جهانی حمایت از برند تجاری بر عهده این سازمان بوده و این موضوع تا پایان تاریخ اعتبار آن انجام خواهد شد. البته در پایان تاریخ اعتبار و قبل از سر رسید شدن آن باید نسبت به تمدید علامت تجاری اقدام نموده و تقاضای تمدید خود را از دفاتر نمایندگی برای سازمان جهانی مالکیت معنوی ارسال نمایند .

برای ثبت بین المللی علائم تجاری دفتر نمایندگی باید اظهار نامه ثبت برند تجاری در کشور مبدا را ظرف حداکثر دو ماه تقدیم نماید . ثبت بین المللی برند تجاری نیز اعتبار 10 ساله دارد و باید شش ماه قبل از انقضاء برای تمدید آن اقدام شود. البته این موضوع توسط نامه ای توسط همین سازمان به دفتر نمایندگی نیز اطلاع رسانی می شود .

خرید و فروش نام تجاری

با ثبت برند یا علامت تجاری و رسیدن به مفاهیم و تعهدات برند شرکت به موفقیت مورد نظر خود دست پیدا کرده است و از این پس به دنبال برنامه هایی برای توسعه و افزایش بهره وری شرکت خود و توسعه دادن مفهوم برند شرکت خود بر می آیند. حتی در کنار برند تجاری اصلی خود شرکت ها اقدام به ایجاد برند های متفاوت و با ارزش گذاری و مفهوم گذاری های دیگر کرده و با استناد به برند تجاری به شهرت دست یافته خود آنها را نیز به هدف و مفهموم خود می رسانند.

اما در این میان هستند افرادی که برای کسب موفقیت خود استفاده از برند های مطرح را هدف قرار داده اند و خواهان استفاده قانونی و در چهارچوب قوانین و مقررات مربوطه می باشند. به همین منظور با مذاکراتی که با صاحبین برند انجام می دهند با آنها طبق قراردادی مکتوب موافقت می نمایند تا از برند آنها در مدت مشخصی استفاده نموده و محصولات خود را به فروش برسانند . بنا بر این یکی از راه های کسب در آمد برای شرکت ها و اشخاص حقیقی صاحب برند های مطرح و پر آوازه عقد قرارداد با شرکت های دیگر در راستای اجازه استفاده از این برند برای آنها می باشد.طبیعی است که هر چه شهرت و اعتبار برند بیشتر باشد و ارزش بالاتری داشته باشد این قرارداد با قیمت خیلی بالاتری بسته خواهد شد.  با مثالی در این خصوص بیشتر مطلب را روشن می نماییم.

به عنوان مثال مشاورین املاک خانه های متفاوتی برای فروش و یا اجاره و یا رهن در اختیار دارندو وقتی فردی برای اجاره به آنها مراجعه می نماید اول سرمایه و پول او را می پرسند و به اندازه سرمایه او خانه ای در خور به او پیشنهاد می کنند . در خصوص برند تجاری هم همین است شما باید ابتدا برند تجاری خود را ارزش گذاری کرده و بعدا متناسب با ارزش آن قیمت گذاری و به افراد مشتاق  پیشنهاد و اجاره دهید.

البته در بسیاری از موارد همانگونه که مشاور املاک خانه هایی هم برای فروش و رهن دارند شما هم می توانید از طریق سایت و یا روزنامه های رسمی در صورتیکه ارزش گذاری و قیمت گذاری برند تجاریخود را انجام داده اید اقدام به فروش و یا حتی رهن برند تجاری خود در چهارچوب قانونی بنمایید.

برای خرید و فروش و رهن علامت های تجاری تفاوتی ندارد که برند بصورت انفرادی ثبت شده است یا جمعی ، حق مسلم صاحب برند تجاری است که با اجاره نامه و یا قراردادی اجازه استفاده از برند تجاریخود را به سایرین با هر قیمت و شرایطی به فروش یا اجاره برساند و گرفتن رضایت از او و حضور خود صاحب برند برای انجام معامله شرط است .

شاید به همین دلیل است که بسیاری از شرکت ها یکی از علاقمندی هایشان ثبت برند های متفاوت برای محصولات متنوع خود است تا با کسب ارزش دلخواهشان برای برند تجاری خود برنامه های فروش و اجاره را پیاده سازی نمایند  و از این راه تنها به مدیریت محصولات شرکت های دیگر برای حفاظت از ارزش برند تجاری خود نموده و سود خوبی هم  به دست بیاورند .

با توجه به قوانین و مقررات موجود برای نقل و انتقال برند تجاری این کار به سادگی و ظرف مدت کوتاهی نیز امکانپذیر می باشد .

مراحل نقل و انتقال نام تجاری

  • ابتدا باید توسط دفترخانه اسناد رسمی وجود علامت تجاری و بلامانع بودن نقل وانتقال علامت تجاری از اداره ثبت استعلام شود.
  • صلحنامه انتقال قطعی علامت تجاری باید در دفترخانه اسناد رسمی به امضاء طرفین برسد
  • پس از امضاء صلح نامه باید نقل و انتقال برند تجاری در روزنامه رسمی آگهی شود .

امیدواریم که در این متن توانسته باشیم تمامی آنچه که باید در خصوص علائم تجاری بدانید برای شما توضیح داده باشیم .

در انتها خاطر نشان و تاکید می کنم تهیه و طراحی برند تجاری یک کار تخصصی است و باید تمامی آنچه که در ذهن دارید را به مشتری و جامعه انتقال دهد . لذا اولا تاکید می کنم طرح خود را بسیار حرفه ای تولید کنید و از صرف زمان و هزینه ترسی به دل راه ندهید چرا که بنیاد فعالیتی و توسعه کار شما به شدت به برند خوب شما بستگی دارد .

مهم تر از آن علائم تجاری خود را قبل از هر اقدامی برای بازاریابی و توسعه به ثبت برسانید . ثبت علائم تجاری نیز بسیار تخصصی و پیچیده است. هر چند خود شما هم می توانید برند تجاری را ثبت کنید ولی اگر تنها یک اشتباه کوچک هنگام ثبت مرتکب شوید می تواند همان اشتباه تمام هزینه و سرمایه گذاری شما را هدر دهد و یا ارزش ایجاد شده برای برند شما طی چند سال را بر باد دهد. پس برای ثبت برند تجاری خود بهتر است روی تخصص و کاردانی کارشناسان ثبت شرکت و ثبت برند نوبل حساب کنید تا اطمینان ما به شما سرمایه گذاری شما را مطمئن تر و مشکلات حقوقی و قانونی احتمالی شما را برطرف نماید.

ثبت شرکت نوبل در شبکه های اجتماعی

با ما همرا باشید در

ثبت شرکت نوبل در شبکه های اجتماعی

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید