مدارک لازم برای ثبت شرکت

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (تعداد رای 0)

به دنبال دیدگاه های تجاری و اقتصادی بزرگ و با هدف بسیاری از افراد صاحب دانش و تخصص ثبت یک شرکت تجاری و یا موسسه غیر تجاری می آید . همه افرادی که خواهان پیشرفت و رسیدن به اعتلای درونی مورد نظر هستند و ایده ها و اهداف بلندی در سر دارند خوب می دانند بهترین راه برای رسیدن به این خواسته تنها راه حقوقی و قانونی با ثبت یک شرکت می باشد .

در واقع ثبت شرکت اختیارات و توانایی های افراد راد بلاتر می برد و به آنها اجازه می دهد به شکل راحت تری به اهداف و برنامه های بزرگ خود بیاندیشند و راه تعالی خود را طیت نمایند . کمتر کسی را می توان یافت که با فعالیت انفرادی و در قالب یک فرد حقیقی به شرایط ایده آل خود دست یافته باشد و از نظر مالی و اعتباری به سطح مطلوبی دست پیدا کرده باشد . اقدام های مشارکتی و در قالب یک شرکت با داشتن ایده و موضوع مناسب و با هدف گذاری کلان و برناه ریزی مناسب برای دستیابی این خواسته و همچنین ایجاد شاخص هایی برای بررسی میزان تحقق اهداف و تغییر  مواضع سرسختانه به مواضع انعطاف پذیر بهترین راه برای رسیدن به خواسته های بزرگ و البته ممکن می باشد .

برای این منظور و به دنبال این خواسته ها و اهداف خود موضوع ثبت شرکت در میان می آید که باید با خواسته و موضوع شما تطابق داشته باشد . در واقع باید شرکتی ثبت کنید که اجازه فعالیت به شما را در قالب های مورد نظرتان بدهد . شرکت به خوبی می تواند راه شما را برای رسیدن به اهدافتان باز کند به شرط اینکه انتخاب نوع شرکت و ثبت شرکت به خوبی صورت بگیرد و این موضوع کاملا قانونی انجام شود .

افراد موفق با اقدامات قانونی ابتدا خود را و فعالیت خود را بیمه می کنند و برای رسیدن به شهرت برای تعریف برند و مدیریت برند خود اقدام می کنند . هر گونه اشتباهی در ابتدای راه مانند عدم ثبت شرکت و یا اشتباه در قالب انتخابی شرکت و یا هر موضوع دیگری می تواند باعث مشکلاتی در آینده شما شود .

خوشبختانه ثبت شرکت در این روزها کار سختی نیست . با روی کار آمدن موسسات حقوقی مختلف مانند موسسه ثبت شرکت و ثبت برند نوبل که سال ها تجربه و تخصص را با خود همراه دارند می تواند دغدغه ثبت شرکت را برای شما بسیار ساده تر بکنند و حتما پیشنهاد می شود برای ثبت شرکت از این موسسات بهره ببرید چراکه خود سازمان ثبت اسناد و املاک هم همین توصیه را دارد .

شرکت های تعریف شده در قانون تجارت  هر کدام فرآیند و مراحل و قوانین و مقررات خاص خود را برای ثبت دارند وباید مطابق با آئین نامه های تعریف شده برای آنها شرکت را به ثبت رساند . هر کدام از شرکت ها یکسری مستندات و مدارک را لازم دارند تا به ثبت برسند و این مستندات و مدارک در برخی موارد مشترک و در برخی دیگر منحصر به خود قالب شرکت می باشند ولی برای ثبت ارائه این مستندات در بدو فرآیند ثبت الزامی است .

از مدارک و مستنداتی که برای همه انواع شرکت ها الزاما باید تهیه کرده باشید و یا ارائه نمایید مدارکی است که در ادامه عنوان خواهد شد :

  • اساسنامه

اسانامه در واقع شناسنامه شرکت های سهامی خاص و سهامی عام می باشد . نه تنها تمامی اطلاعات لازم شرکت را در خود جای می دهد بلکه  روابط شرکا  ، حدود اختیارات هر یک از موسسین و مدیران  و مجامع مختلف ، نحوه تقسیم سهام  و سود و زیان شرکت ، خط مشی و مقدار سرمایه شرکت و اهداف ثبتی شرکت ، وظایف مدیران و بازرسین شرکت ،  نحوه انتخاب بازرسین و مدیران و دلایل عزل و مدت زمان فعالیت مدیران ،  چگونگی انتخاب و جایگزینی مدیران ، چگونگی تقسیم سهام ،  و … در آن دیده می شود .

  • اظهار نامه

اظهارنامه سند مورد نیاز شرکت های سهامی می باشد که طی آن مشخصات شرکت و افراد موسس و سایر موارد مورد نیاز برای درج در اداره ثبت شرکت ها به این اداره ارسال خواهد شد .

  • شرکتنامه

شرکتنامه برای شرکت های اشخاص مانند با مسئولیت محدود ، تضامنی و نسبی می باشد .این شرکتنامه در واقع توافقات شرکا با یکدیگر  شامل نحوه شراکت ، میزان سهم الشرکه ، نحوه تقسیم سود و زیان شرکت ، نحوه انتخاب مدیران و در صورت نیاز بازرسین ، نحوه تادیه سرمایه ، دلایل و توافقات در خصوص دادن سود بیشتر به برخی از شرکا ، سال مالی  و … تعیین و آورده می شود .

  • تقاضانامه

تقاضانامه درخواستی است که پس از جمع بندی و آماده سازی سایر مدارک باید توسط هیئت مدیره و یا مدیر عامل تهیه شده و برای درخواست ثبت شرکت به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود . در این تقاضانامه باید مشخصات کامل شرکت مانند موضوع ، نام منتخب شرکت ، نام و نام خانوادگی موسسین ، دلایلی نیاز به ثبت شرکت ، سرمایه شرکت و … آورده شود .

  • مدارک شناسایی مدیران و موسسین

به منظور معرفی و تعیین نفرات موسس و افراد انتخاب شده برای سمت های مختلف مدیریت شرکت باید دو نسخه کپی از کارت ملی و شناسنامه این افراد به اداره ثبت شرکت ها ارائه شود .

  • گواهی عدم سوء پیشینه

تشکیل یک شخصیت حقوقی و به دست آوردن اعتبار لازم در درجه اول نیازمند نداشتن سوء پیشینه کیفری می باشد . به همین دلیل باید کلیه مدیران منتخب به همراه موسسین  و بازرسین انتخاب شده اقدام به تهیه گواهی عدم سوء پیشینه نموده و به اداره ثبت شرکت ها ارائه نمایند .

  • صورتجلسه مجمع عمومی موسسین

موسسین هر کدام از انواع شرکت ها باید برای به دست آوردن توافقات لازم و بررسی موضوع و اهداف و شرایط شرکت و همچنین تعیین نفراتی به عنوان نفرات هیئت مدیره ، بازرس  و نفرات دارای حق امضاء مجاز و همچنین به منظور تائید اساسنامه،  شرکتنامه و تنظیم درخواست نامه و سایر مستندات شرکت باید در جلسه ای موسوم به جلسه مجمع عمومی موسسین گرد هم جمع شده و پس از تبادل نظر و تصمیم گیری نهایی کلیه این تصمیم ها را در صورتجلسه ای تنظیم و سپس همه شرکا و موسسین با امضاء ذیل این  صورتجلسه توافق خود را بر مندرجات ان اعلام نمایند .

  • صورتجلسه هیئت مدیره

افراد تعیین شده در مجمع عمومی موسسین هم باید در جلسه ای جداگانه گرد هم جمع شده و در خصوص موارد اجرایی شرکت و اهداف و برنامه های کاربردی توافق نمایند . این افراد باید از بین خود یک رئیس ، یک نایب رئیس و یک مدیر عامل در صورتیکه مجمع این فرد را معرفی نکرده باشد تعیین نموده در صورتجلسه به همراه کلیه موارد تعیین شده و شروح وظایف مدیران قید نموده و همه مدیران ذیل این صورتجلسه را برای توافق امضاء نمایند .

  • فرم تعیین نام

همه شرکت ها باید  به همراه مدارکشان فرم تعیین نام را هم تکمیل و به اداره ثبت شرکت ها تسلیم نمایند .و در این فرم باید حداقل 5 عنوان در نظر گرفته شود که با قوانین و مقررات و شرع و اصول ایرانی تطابق داشته باشد و دارای معنی و مفهوم کاملا فارسی باشد . این نام ها باید ترجیحا سه  سیلابه بوده و از نام ها و عناوین کشوری و لشکری در انها آورده نشده باشد .

  • مجوز در صورت نیاز به مجوز

بسیاری از موضوعات شرکت ها نیاز به مجوز از برخی از سازمان ها و ارگان های خاص دارند . بنابر این هنگام انتخاب موضوع باید موسسین توجه نمایند که در صورت نیاز به تهیه این مجوز به ارگان و یا ارگان های مرتبط رفته و مجوز های لازم را قبل از ارائه سایر مدارک تهیه نمایند . البته برخی از موضوعات هم نیازی به تهیه مجوز ندارند که باید در این خصوص هم دقت شود .

همه مدارک فوق الذکر به همراه سایر مدارک مورد نیاز بسته به قالب و موضوع فعالیت شرکت باید تهیه و توسط همه موسسین و مدیران امضاء و تایید شوند . با ارائه این مدارک به اداره ثبت شرکت ها و در صورت تایید این اداهر در خصوص تکمیل بودن مدارک مرحله بازرسی و مطالعه مستندات توسط این اداه آغاز خواهد شد .

برای تهیه این مدارک و مستندات باید اشراف کامل بر قوانین تجاری و حقوقی وجود داشته باشد. اصل شرکت را این مدارک تشکیل می دهند و قید هر گونه عبارت در این مستندات باید با تفکر لازم صورت بگیرد تا خدایی نا کرده تبعات و مشکلاتی برای شرکت نداشته باشد . با تماسی با کارشناسان و متخصصین ثبت شرکت و ثبت برند نوبل همه این دغدغه خود را به ما سپرده و با اطمینان شرکت خود را به ثبت برسانید .

ثبت شرکت نوبل در شبکه های اجتماعی

با ما همرا باشید در

ثبت شرکت نوبل در شبکه های اجتماعی

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید